百厭小學生亂掉垃圾 街坊嬲爆向學校投訴

Browse By

圖/Facebook「大埔」群組

「人人都憎佢呢個垃圾蟲」,從小老師就教不可以亂拋垃圾,但大埔一名街坊昨日就在社交群組發文控訴,指「小學生食杯完面(麵),d(啲)垃圾掉到周地都係,該7仔員工一面執佢d(啲)垃圾,(佢哋)一面把垃圾掉落地」,而且該批小學生更對他人的勸喻聽而不聞,令他直接以電郵向小學生所屬學校投訴。由照片可見,枱上放了杯麵的用過的調味料,而味粉、配料散落在枱上,而地上則是杯麵的包裝,並由相信是職員的人士正在掃走。

帖文上傳不足一日已吸納逾千個嬲,不少網民支持事主向小學投訴,直斥「 要打比佢地學校,重新學習做人道德禮義廉」,「樓主做得好,唔怕煩通知學校,我通知學(校)之餘,會即刻大大聲,係真係大大聲叫佢哋執返起啲垃圾呀!」而事主今早回覆帖文指小學已經得悉事件;小學指教導學生德育絕對不會推塘,非常重視事件,並承諾一定會嚴謹跟進。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: