無帶體育堂外套 女學生疑被罰著短袖捱風吹40分鐘

Browse By

本港近日天氣持續寒冷,昨早市區氣溫僅得8度。一名中學女學生昨在「名校Secrets」表示,因為無帶體育課的外套,被男老師要求她只穿着短袖運動服在籃球場罰企40分鐘,被罰後她即使穿上同學給予的6件大褸,仍感到十分寒冷,並想嘔。帖文公開後,即有不少網民批評該名老師的做法,更有人指出「其實吾(唔)止一次,只係平時都比著嬲(褸),今次超嚴重」。

據悉,事件發生在將軍澳一間中學。事主在帖文表示,當時的氣溫得8至9度,每當她企得有點冷時,「我諗住行出啲曬一下(太陽)因為真係好凍,但係佢叫我企翻入去啲陰涼位,因為我阻住人跑步」,於是有同學向她遞給一件毛衣,但該名老師立即阻止,「『我哋學校件pe衫唔可以連冷衫一齊著,同(我)除返佢』」。

事主回到課堂後仍感到非常寒冷,「著住勁多件大褸,都仲係覺得好凍仲有啲想嘔」,而其同學見狀向她遞給5至6件大褸。她在帖文中感嘆,雖然校規定冬天一定要體育課的外套配上運動服,不可以毛衣配運動服,但在這天氣下應該「隨機應變一下」,「一定要我着住短袖衫罰吹風?唔可以罰我體能?着住短袖做體能起碼可以暖下身吖」。

網民認為事態嚴重,「 點解虐兒可報警,老師虐待學生就唔當虐待?」要求事主應該報警處理,「你應該要同你家長反映返有呢件事,你唔記得帶衫係你嘅錯,但都唔可以因為咁就被所謂嘅老師用權威去不人道對待囉!」「鼓勵你發正式投訴信。追究到底。」

有是事主同學的網民留言指,「其實吾(唔)止一次,只係平時都比著嬲(褸),今次超嚴重」,包括曾經遭同學投訴進入女更室等,但最後校方卻安排該名男老師復職。帖文亦被其他家長轉載至其他群組,希望事主的家長可以得悉事件。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: