稱雞軟骨冇肉呻中伏 網民笑離地:第一次嚟地球旅行?

Browse By

記得半年前有港爸投訴炒貴刁「竟然係辣」成為城中熱話,有人感嘆香港果真是「投訴之都」,沒想到連炒貴刁是辣的基本生活常識都不知道。俗語有云,歷史總是驚人地相似,近日又有食客在社交群組「中伏飲食報料區」發文,控訴某間日式餐廳點「炸雞軟骨」,沒想到上菜時發現雞軟骨沒有肉,只有表面裹上的炸粉和骨頭,「果然名乎其實,舊舊(嚿嚿)都係骨,一d肉都冇,只是食面頭既炸粉!小弟孤陃寡聞,正式的食品係咪咁?定係已經中伏?請賜教」。不過網民卻倒戈相向,直指發帖的食客無知,「你第一次食雞軟骨?」、「樓主,你係未唔識分炸雞粒同炸雞軟骨?唔怪得真係有人會投訴炸軟殼蟹隻隻咁細隻點食入面d肉⋯⋯」,甚至有網民揶揄食客「樓主應該第一次嚟地球旅行」、「Cap定圖先,年度十大po」。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: