【情或理?】食環執法捉小販 網民意見兩極惹舌戰

Browse By

日前有網民在Facebook專頁「盡在元朗 」分享一張食環署人員執法的照片,指當日凌晏12點半在天水圍天耀邨夜欄檔買宵夜時,目擊食環署人員執法的米整個過程,「五六個食環沖落車就起勢咁追,極度狼死,追到最後炒飯叔叔跌低左,兩架木頭車炒埋一齊,成件事由落車到炒車都唔洗三十秒。」最後執法人員將小販的貨品和小食車充公,發帖者對事年感到「心噏」,指大家「大家都係為兩餐」,檔主可以改善生活之餘又可以讓街坊多個夜宵選擇,指責相關人員不應「窮追猛打」。

事件引來網民熱議,且意見頗為兩極。有網民支持發帖者的觀點,指食環署人員「選擇性執法」、「欺善怕惡」、「旺角大媽晚晚收錢唱歌賣身又唔見去捉」,「旺角大媽晚晚收錢唱歌賣身又唔見去捉」,又有人指「講實話這班人不依靠政府援手,只用雙手去賺錢生活有咩不對」。不過亦都有網民持相反意見,批評發帖人黑白不分,「食環無錯,你去過上水d小販霸佔你半條行人路你就會接受食環做野」、「其實食環署都系跟規矩做野,我覺得錯嘅吾系執法者,而系條規矩」。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: