大埔水上人嫁女 長輩齊扮SuperMario「扒龍船」

Browse By

 

圖片來源:Hoi Cho Kwok

水上人「鶴佬」婚嫁有特別的習俗,男家的女性親屬需要以「扒龍船」的方式迎親,即便近年水上人紛紛都移居陸上,但大鑼大鼓和跳「龍船舞」的儀式仍然並保留下來。不過新一代有新想法,在維持舊有習俗之餘都想搞搞新意思。近日就有網民在Facebook「大埔」群組分享影片,一班女長輩在大埔太和邨「唏唷唏唷戲」扮划船,其中部份女士還穿上藍色衣服,紅色畫家帽,裝扮得有如SuperMario一樣,相當趣怪。未見過水上人嫁女的網民感到新奇,但亦都有長居大埔的網民留言指,「 學(鶴)佬呢啲係文化,大媽果啲係滋擾」、「大埔有好多水上人,只要在大埔長大身邊仲有-個朋友/同學是(鶴)學佬,ED(呢啲)碎料,拒(佢)地擺酒先大龍鳳」。

其實迎親的手法確實是層出不窮,早前大埔亦都有兄弟團搞搞新意思,穿上亮銀色連身服扮外星人「劫走」新娘,成為一時熱話。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: