【有片】網傳菜檔阿姐穿櫃桶底 老闆:一係報警一係你賠返18萬畀我

Browse By

今日有網民於Facebook群組「巴打絲打FacebookClub」上傳一段短片,並指黃大仙一菜檔有女員工每天「穿櫃桶底」持續半年,每天偷500元,今天終人贓並獲「斷正」。

片中老闆要求該女員工在她的手袋中將硬幣拿出,並當場點算她手袋內硬幣的金額,總共530元。老闆表示早上趁女員工未上班,曾將某幾個10元硬幣用焊筆畫上記號,而女員工袋中找到的硬幣中,有至少兩個有被畫上記號。女員工一直未有為自己的行為辯解,但被問及桌上經點算的硬幣是否她偷的,她便點頭。及後,老闆列出一條算式,「你而家返咗6個月,每日偷$500,1個月就$15000,我當你每日紙幣都係偷$500,咁1個月就$30000,6個月就$180000。一係你而家就賠返18萬畀我,一係就報警。」女員工一直表現冷靜,似乎不太在意老闆的指控。

影片截圖。

片段在網上瘋傳,有網民責罵女員工的偷錢行為,「個丫(阿)姐都唔知偷左幾多。日日幾百幾百都幾發。」、「 偷一賠十未聽過呀?!」。同時亦有網民表示片中老闆行為如同勒索,「自拍犯法片斷正,笑左」、「光頭佬槍錢」、腦細d(啲)屈功都有返咁上下。更有網民勸菜檔女員工報警解決事件,「報警處理,18萬口講無憑,有證據交比警方。」、「我系(係)個阿姐我自己報警算,好過你生意蝕本都入我數」。

Facebook截圖。

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: