【有圖】疑似新款的士抵港 網民話似「黑箱車」

Browse By

疑似新款紅的抵港。網上圖片。

網上圖片。

網上圖片。

日本汽車品牌豐田Toyota(香港)去年10月宣布新一代豐田的士最快於今年尾或明年初服役。有網民於「的士司機資訊網 Taxi」上載圖片,見到一輛疑似新一代的士抵港,車身較現役的士高,車輛內部亦較寬敞,但暫未見香港的士標誌。

從照片可見,新的士車頂及車身則暫未見有任何香港的士標誌,車身亦較現時的士高。不少網民都認為新設計不美觀,好像靈車一樣,亦有網民指「好似啲麵包車」、「核突款」。但同時亦有網民欣賞新的士的新設計,「OK吖,大D舒服D,實用舒適才是重點」,「各有睇法,英國啲的士一早就係咁,都幾實用吖。」

不過,亦有網民指出現時的士質素與硬件設備無關,重點是「人」,「從來車唔係問題,問題係D(啲)的司機。」、「其實的士咩樣都唔緊要,最差最大問題最令人反感真係喺(係)啲司機同保養度…」。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: