WhatsApp轉立體3D emoji 平台惡評洗版:好核突!

Browse By

WhatsApp昨宣布正式推出「回收訊息功能」,發送後七分鐘內可以刪除訊息,獲得不少用家支持。惟「回收訊息功能」在香港大部份機種都未能開通, 反而最新版本更新了立體3D Emoji。「喊喊樣」、「驚嚇樣」、「男仔女仔樣」各種表情都變種,例如平日用開「扮乖舉手男仔女仔樣」,忽然間男仔藍色衫轉紫色衫,女仔紫色衫轉淺綠色衫。另外平日用開嘅「驚嚇樣」原本係嚇到無眼珠,但新版有眼珠。不過大部份用家似乎都對新設計不太受落,洗版直斥「好核突,還我舊版emoji」、「呼籲未更新嘅人千祈唔好更」,甚至大罵「真係好樣衰 你地(哋)有冇啲自知自明?」

不少網民更到Google Play留惡評,「邊個設計師咁失敗?佢番得鄉下。改到emoji咁叫人點用得落,見到都感到嘔心,再唔改等收一星」、「emoji啲design越黎越核突,係都要將佢變3D,又要design得樣衰,可以考慮下換過個designer」、「還我長髮少女啊~~~ 這次emoji 太醜了吧!設計師的眼睛去哪了?想變立體也不是這樣吧!」

甚至有用戶揚言留一星再刪WhatsApp,「外表醜陋之餘欠缺內涵,不堪入目,令人睇到之後無法安寢,心情受到困擾,敬希自我反省,重新換翻舊有emoji」、「完全不能接受!用whatsapp也是為了emoji而已。用的意義完全滅了!!!!!」、「更新左之後嘅emoji真係好樣衰 你地有冇啲自知自明?唔該快啲搞番掂佢」。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: