表姐秘密用獎學金代繳學費 港大生:喊到收唔到聲

Browse By

早前有網民在Facebook專頁「HKU Secerts」分享,稱自己出身於「N無家庭」,住唐樓套房、讀Band2中學,和出身中產家庭、讀傳統名校、典型十項全能學生的表姐大相徑庭。兩人同年入讀香港大學同一課程,為了幫補家計,事主一年級時分別做過便利店店員和港鐵車站助理,惟一年後父母促事主減才兼職,更給事主零用錢。

事隔四年,事主才在父母的口中得悉,背後一直都有個「長腿叔叔」暗中支助,而這個人正正就是事主的表姐,「原來我表姐呢四年來攞過嘅政府同大學獎學金,佢主動同我姑丈姑姐講想用嚟俾我交學費,減輕我父母嘅負擔,我亦唔需要借loan(我屋企入息唔合資格申請grant)。」事緣其表姐得知,事主家庭需要一筆資金去支持學業費用,於是主動聯絡事主父母,提出以自己的獎學 金為事主交學費,「我姑姐姑丈好支持佢嘅決定每年同佢交學費 ,佢收到嘅scholarships就過數俾我父母交學費 ,仲叫佢哋响我哋grad之前唔好比我知」。事主又指,自己當晚就打電話感謝表姐家,還一度泣不成聲,對方更拒絕了事主還錢的建議。

然而事主報恩心重,於是求問網民應該如何報答表姐一家。故事感動了不少網民,有網民建議事主承傳表姐一家的愛心,「當樓主將來有能力時,可以考慮同樣地幫助一位跟你一樣有需要的人」,又再網民建議「可儲錢,或每月從薪水扣下,以她名義捐一個小小獎學金。小小心意。」

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: