雷莊𠒇直播懶理惡評 馮盈盈勸:要謙卑學中文

Browse By

出爐港姐冠軍雷莊𠒇(Juliette)面對大批網民的惡評依然自信爆棚,真係充滿正能量。之前她開Live講過唔會嘥時間翻譯中文留言、會學好中文、自己有其他特質代表到香港。不過未花時間學中文前,Juliette都係鍾意用英文表達意見,今日她發長文再次強調好開心、充滿自信,唔會理會負評如潮。

Juliette感謝香港及加拿大的支持者,話唔少人浪費時間去批評她不值得拎冠軍,樂觀的Juliette講足3次「fine」再加多個「wooo!」,自High表示感覺良好。她自認不是弱者,會為自己發聲,並不厭其煩講返上次開Live講過的心聲,如「我不會去討好人」、「知道自己價值所在」;Juliette又感抱歉,要支持者為她抗爭去回應「sick comments」。

講到未來去向,Juliette自言會留港一年履行港姐的任務,理想是去荷里活發展,並自稱好國際化;她坦言來自加拿大,不過香港才是她的根。自從Juliette摘后冠後,逢出Post都引起罵戰,今次網民又爭相留言,有人為Juliette加油又讚靚女,有人質問「唔識中文點做香港小姐呀?」、「全城罵你卻只喺自己小圈子享受所謂的榮耀,我係你會收聲」、「學習同謙虛完全睇唔出」。

另外,上屆港姐冠軍馮盈盈在日前的競選後與Juliette合照,她Post相兼勉勵Juliette「堅持自我,總會有人欣賞到你的,同時要把每個難關當成磨練的機會,懷著謙卑的心從中反省自己改進自己」,馮盈盈又Hashtag「#其實我諗過用英文寫 #但香港小姐應該要明白中文的重要性 #唔緊要 #唔識咪學到識 #有咩不足咪做到好為止 #無人完美 #肯努力做好自己先最重要 #有壓力就有成長 #期待之後的美麗蛻變 #加油」。看來知道Juliette惹來網民噓聲的馮盈盈,都奉勸小師妹要「謙卑」加學好中文。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: