難阻狗狗亂吠 主人求教狗割聲帶事宜捱轟

Browse By

不少人家中都有養狗,但若果不是住在特別「與世隔絕」的地方,都要面對毛孩吠叫或會滋擾鄰居的問題。一位狗主早前就因為狗狗亂吠不懂教導,於網上求教「切聲帶會否不人道」,並問「要是切除手術風險大唔大?」隨即引起大批網民聲討,批評狗主無人性,應耐心教導。有網民於Facebook群組「獸醫報料大聯盟」發帖,詢問「請問狗狗在家中會亂吠應該如何教導,如果切除聲帶會否不人道,要是切除手術風險大唔大?」

資料圖片

其帖文隨即引來超過500網民留言聲討,紛紛批評「可以耐心調教,狗狗係生命,不能肆意傷害!」、「 點會教唔到,我三隻狗一樣唔會亂吠,睇您有無耐心去教。」亦有網民指狗主只是提問,沒有實質行動「純粹提問姐,教返佢唔應該咪得囉」、「佢至少係問咗先唔係做咗先…希望佢身邊有朋友俾到正確知識佢」。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: