【多圖有片】颱風天貓咪從天而降 暖男帶回家網民熱心幫助

Browse By

一場颱風不但將眾人殺個一個措手不及,街道上的小動物亦是同樣。日前一位網民就在網上求助,指自己下班回家期間,在長沙灣街頭突然有貓從天而降。「收工返去屋企個時,聽到有野跌落嚟,睇睇下原來係只(隻)貓」手足無措的網民又指當時貓貓好似相當驚慌,「我過去睇佢個時佢好驚係到叫 之後就抓我腳邊叫,睇落去無咩事 但咁夜點做好」

當時不少熱心的網民都建議事主帶貓貓去檢查,又表示願意提供貓糧等物資予事主,將帖文轉發到各大走失貓咪的群組。亦都有網民指出,貓貓是名種美國短毛貓,有可能是原主人沒裝上窗花或貓貓誤走出街。不少人見到貓貓可愛貌相都爭相認頭要領養牠,不過事主就表示,要是貓貓無人認領,將會由自己擔起養貓大責。

 

 

被網民問到「有無物資比佢去廁所?」,事主又笑言「廁所 係我抱佢就返到去個時 係我隻手臂到 」完全一丁點也不介意,而且一日內與貓B感情激好,原本暖男已提供食物及水,及鋪置地氈給貓B,自己煮食物給牠。起初貓B仍未願意吃東西,但後來終於肯吃雞肉,令暖男喜出望外,大呼「佢食啦。都係中意食雞肉多啲」。貓B也十分愛撒嬌,不停用身體向暖男磨蹭,又把鼻伸向暖男一邊「討摸摸」。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: