港爸投訴炒貴刁辣小朋友食唔到 網民:下次水煮魚走辣

Browse By

近手一位港爸於會展Facebook專頁控訴,指早前帶同小朋友逛完玩具展,到一餐廳用膳時點了炒貴刁,沒想到炒貴刁「竟然係辣嘅」。港爸指小朋友不能吃辣,要求更換一碟不辣的炒貴刁。不過餐廳的職員就向他解釋,由於炒貴刁傳統做法確實是辣的,故不能接受他的要求。港爸因而暗諷該餐廳「創新」,「第一次聽到呢個concept,員工訓練果然足夠」。不過會展公關亦都瞬速回應了港爸,表示當天職員聽到港爸的意見曾經建議將炒貴刁換成魚蛋河,適合小朋友進食之餘又不會耗費港爸太多的時間,及後亦都建議送上熱湯或叉燒包。公關又表明,餐廳經理已經提醒過同事注意侍客態度。

然而港爸並不滿意公關的答覆列出6點反擊,主要指該名職員從未講過可以更換魚蛋河,而自己亦都有要求過更換另一種食物但遭拒絕。而該職員亦都是臨近埋單才表示送叉燒包,並沒有即時解決問題。最後港爸又強調,如果餐廳一方對事件有任何質疑,歡迎翻查CCTV並與之對質。

不過網民就將質重點放於「炒貴刁」上,網民翻查百科,表示炒貴刁確實是辣的,指港爸「無知」和「無理取鬧」。亦都有網民「重作」諷刺港爸,「我上次去泰國菜館,嗌咗碗 ” 冬蔭功湯 “,一送到嚟,竟然係 辣 嘅!我同細路都飲唔到……後來我地改咗去食川菜,見到味 ” 水煮魚 “,諗住一定夠清淡啦!點知一送上嚟……」「 上年去完食展, 帶埋一大一細去食雪糕,叫左個”綠茶味”,個”綠茶味”尼(嚟)到, 竟 然 係 凍 既!!!! 我唔食得凍野, 一位男職員解釋傳統雪糕係凍既……..」

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: