【港奴哀歌】大肚同事返工見紅 上司唔批假終小產 仍啞忍繼續返工

Browse By

香港打工仔的每周工時長度是全球之冠,達50小時,較全球平均約36.5小時高出38%,比全球每周工時最短的巴黎比較,更高出六成。不少打工仔為層樓、為供養父母、為奶粉錢捱到病,有人打工打到連骨肉都要犧牲埋,然後又繼續返工…

星期日(11日)有網民在香港討論區開post指,舊公司有同事日前返工時作小產,下面見紅。她隨即向上司請示想即日放假,豈料上司不肯批假之餘,更着她完成工作才離開。最後舊同事小產,胎兒不保。她其後沒有向公司管理層投訴,上司對小產事件置若岡聞,置身事外,舊同事只好繼續如常上班。

該網民補充說,曾聽聞該舊同事本身不想要孩子,曾打算墮胎,但最後打消念頭。估計胎兒本身就陀不穩,才引致小產。舊同事小產後亦未覺太傷心,可能因此沒有向管理層反映。網民亦估計她擔心投訴會令她失去工作,所以不敢出聲。不過樓主認為「老細知道員工作小產,就應該比(俾)人即時放假,隨時一屍兩命,大人同BB都有生命危險,我真是替她心痛。」

其他網民紛紛聲討該上司,指他無人性,隨時有報應。不過亦有人認為懷孕同事都有責任,危急關頭應該自行決定,直接召喚救護車入院,毋須請示上級,事後再補回假紙亦可。其他同事理應關心,尤其是孕婦見紅如斯大事。

網民留言:
「可憐人亦有其可恨之處  老板叫你做你就做?傻架?   醫生對大肚婆既指引,見紅係要即刻去醫院架,叫白車都得呀,唔比請假?笑話」
「當然要向公司反映啦,人命呀!今次大人唔死得,難保下次另一個同事出事。」
「即刻暈低call白車啦。仲去申請攞假?」
今次只可以說無良上司遇上無腦員工
「啊…希望你個同事養好身體,一定再有機會!」
「奇怪既係 小產時無其他同事幫手 CALL 999 叫白車 」

【討論區原帖】舊同事返工時作小產,佢老細都唔即刻批假
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26717210&extra=&page=1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: