薯片轉行揸的士? 試做社企鑽的司機:「好有意義嘅工作」

Browse By

薯片叔叔做起司機上嚟有板有眼㗎(圖片:Diamond Cab 鑽的)

近日網上流傳多張曾俊華揸的士嘅相,唔通薯片叔叔退休生活太悶轉行揸的士?

原來佢係為社企「鑽的」宣傳呀!佢早前參加「無障礙愛心司機」訓練課程,親自體驗同了解鑽的司機的日常工作。薯片叔叔着上「鑽的」風褸制服,細心聆聽鑽的司機嘅講解,學習協助輪椅使用者上落鑽的的工序。之後薯片叔叔就落手落腳,嘗試控制遙控器同索帶,將乘客安置到中座。鑽的形容佢:「很快上手,過程順利,更細心地完成扣安全帶等程序,滿分﹗」之後薯片叔叔又扮演輪椅乘客,體驗無障礙接載服務。

薯片叔叔又扮演乘客,體驗無障礙接載服務(圖片:Diamond Cab 鑽的)

鑽的創辦人及行政總裁梁淑儀事後訪問薯片。

宣傳活動尾聲,有一班中學生剛經過現場,佢哋興奮地同跟薯片叔叔合照。

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: