3歲仔填色比賽作品超晒班 網民:「家長填色比賽」

Browse By

這份3歲小朋友的作品有小學生,甚至中學生水準。

尖東4D奇幻館早前展出一系列由 Trendyland Studio 舉辦「迪士尼主題卡通影城2016填色比賽」得獎作品,有網民發現獲得幼兒組亞軍的3歲呂小朋友作品令人驚豔。Marvel主題的填色紙上分別有美國隊長、Iron Man和變形俠醫Hulk三個人物,呂小朋友不但沒有填出界,更懂得運用深淺顏色營造陰影,加強立體感。更不可思議的是,他更憑空於背景畫出火光熊熊的大廈和閃電,逼真之餘又配合主題,是上佳之作。

然而,填色技巧之高超實在令人難以相信是出自一個3歲小朋友的手。不少網民都笑謂此乃「家長填色比賽」、「親子填色比賽」,應該加設「家長組」組別。又有人質疑如此出色的作品都只能獲得亞軍,冠軍的作品應該不得了!

網民留言:
呢個得亞軍咁冠軍呢?
不是讀Art課程的話,應該中三也填不出来吧!
點解又會俾佢攞獎架 其實好明顯唔會係幼稚園小朋友填啦
公平咩
我見親呢D比賽都唔會參加,預左係D造馬父母贏
如果我係評審, 我一定唔會比佢得奬

(左)填色前;(右)填色後

相較之下,其他作品都相對正常得多。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: