大媽快餐店測試M巾 「怕買咗鬼國貨唔吸水⋯」

Browse By

大媽進行衛生巾測試(圖片:Fung Chang)

網民Fung Chang星期五(16日)發現有大媽在馬鞍山利安村快餐店內,打開兩包未用過的衛生巾攤平貼於枱面上,然後將清水分別倒在兩塊衛生巾上,疑似進行吸水力和防漏測試。有網民估計大媽是想測試剛買回來的兩款衛生巾,比較兩個牌子然後隨即大手入貨。有食客要求大媽將衛生巾收妥,大媽不從更加發惡鬧人,即使經理出手勸告大媽亦不予理會。由於大媽坐正快餐店大門口,不少進門的食客見到情景當堂呆住,亦有男食客尷尬避開。

網民認為大媽的做法實在不妥。即使衛生巾是全新的,但畢竟快餐店是食肆和公眾場所,大媽應該顧及其他食客的感受。不過亦有網民覺得問題不大,未用過不構成衛生問題,不喜歡的人大可把目光放到別處即可。

網民留言:
「但喺嗰地方攪啲咁嘅嘢都唔喺幾好囉!」
「怕買咗鬼國貨唔吸水⋯」
「有名你叫衛生巾,梗係好衛生啦,有乜問題?」
「可能佢想即時試吓產品嘅吸水能力,如果好嘅話,即刻買多啲返鄉下呢…… 不過點解唔去洗手間呢」
「應該報警,公衆地方行為不檢…………告佢」
「的確係奇怪少少但係其實都無咩大問題姐  如果話條m巾用過就話唔衛生啫」

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: